Rex Libris

Olvasni király!

Klubtagok

Következő könyvünk

Zsoldos Péter: Távoli tűz

Találkozó: április 30.

Könyvajánló

2010.07.20. 10:18 - F.Zsuzsi

J.T.Chippendale: A nagy világ-regatta

"Ez a könyv egy feltételezett jövőben/múltban/jelenben játszódik. Mindnyájan a jelen/múlt/jövő fogságában élünk. Cselekvéseink és nem cselekvéseink teremtik meg a következő pillanatot. És az utána következőt. A jövő/múlt/jelen így beláthatatlan, mert az esetlegessége legfőbb törvénye életünknek, s a remény, hogy a véletlenek milliárdjaiból a számunkra kedvezőek, de legalábbis elfogadhatóak valósulnak meg. Azért, mert az eltelt évezredek folyamán a jó reménysége az esetek többségében valósággá vált, még nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a jövőben/múltban/jelenben is mindig így lesz. Meglehet, éppen ma történik meg az az alig érzékelhető apró változás, ami oda irányítja dolgok menetét, ahol és amikor ez a könyv elkezdődik. Történhet tehát mindez holnap, száz év múlva, tizenöt évvel ezelőtt, avagy sohanapján. A leghőbb vágy sem változtathatja meg a dolgok kérlelhetetlen menetét."

A fenti bevezetősorokkal indul a könyv, amelynek az alaptörténete egyszerű: kapcsolatot találunk idegen civilizációkkal, és máris kitör a kozmikus háború. A háború kiváltó oka tulajdonképpen az, amiért ma még nagyon is küzdünk: az idegeneknek nem tetszik az egyenjogúság intézménye. Miután az első csatát a Föld elveszti, a könyv egyik szereplője rájön, hogyan lehet megszervezni a legyőzhetetlen hadsereget: kiiktatja a harcosokból a félelmet. Játéknak álcázva versenyt rendeznek, ahol a legjobbak - tudtukon kívűl - valóban harcosokká válnak, akik félelem nélkül harcolnak. A játékosok tulajdonképpen gyerekek, akik azt hiszik, csak egy géppel, egy programmal játszanak, és nincs vesztenivalójuk.

Nekem a könyv sok erkölcsi kérdést vet fel: A harcosokká váló játékosok hősök vajon, vagy gyilkosok? Elítélhető-e az a politikus, aki ezer gyerek életét kozkáztatja azért, hogy a Föld népességét megvédje? Ha a saját gyermeked az egyik legjobb játékos, és tudod, hogy valódi csatába indul, akkor van-e jogod visszatartani? Mennyi mindenre lehet kéoes valaki, felélem nélkül? És mi az "okosabb"magaviselet: behódolni, vagy ellenállni?

Számomra ez a könyv sok érdekes kérdést vetett fel. Olyanokat, melyekre én nem tudok egyértelmű válaszokat adni... Ha valakinek van egy kis ideje, olvassa el! Szerintem megéri!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.



süti beállítások módosítása