Rex Libris

Olvasni király!

Klubtagok

Következő könyvünk

Zsoldos Péter: Távoli tűz

Találkozó: április 30.

"Thomas Mann. Lírikus-dramatikus költő"

2010.03.24. 11:48 - Bencsik Kriszti

Szindbád utca 1. 2010. március 22. délután. Ne tévesszen meg a cím. Nem Krúdy miatt jöttünk össze ma. Bár a késztetés megvan, hogy a helyszín valamiképpen kapcsolódjon a könyvhöz, amit ott megbeszélünk, de most nem álltunk ellen a meghívásnak és Rózi otthonában gyűltünk össze. A tárgya József és testvérei Thomas Mann tollából. Kis kitérő a gondolatmenetben, hogy vajh mennyi toll kopott el ez alatt az írás alatt... :)))

Bizony nem csupán a tollak, de mi is kicsit elkoptunk az olvasásban. Három hónapot szántunk rá, hogy a több száz oldal végére érjünk, de csak kettőnknek sikerült a tizenkettőből. A történet a Bibliából ismert és mit sem változott az elmúlt pár ezer évben. Thomas Mann eszközeivel élve a szereplők életre kelnek és az olvasó előtt megnyitja kapuit az ókor. Belépve elénk tárul a világ Krisztus előtt, ahol az élet az életben-maradásról szól. A vándorlás napjai megtelnek az gondok és örömök váltakozásával. A pillanat, ahol az iró elidőz jelentőséggel bír és bepillantást enged a szereplők érzéseinek és gondolatainak történelmet formáló erejével. Thomas Mann mondatai után viszont komoly felelősséget érzek akár e pár sor megfogalmazásakor is. :))

Mindenki egy kicsit másképp látja. Zsuzsit a leirások, a természet szépsége ragadja meg. Éva nénit az életmód, a mindennapi eszközök és kellékek nyűgözik le. Heléna és Ági még nem érezik magukat elég érettnek a kihiváshoz. A célcsoport kérdésében elfogadom Marika állitását, miszerint Thomas Mannak konkrét elépzelése volt, hogy ki lesz a mű olvasója és belátom, talán nem ránk gondolt. Péter, aki egyike azon kettőnek, akik a végére értek az olvasásnak és egyben az ajánlója is a könyvnek. Andrástól pedig megtudhatjuk, hogy mi az az egzakt pontosan. SünBalázs sokat hallgat, vagy csak nem hagyjuk szóhoz jutni:)).  Rózi a házigazda szerepében kevesebb szerrepléshez jut most. Hála van bennem és nagyon köszönöm a sok gondoskodást, ételt és italt, amivel minket kényeztet.

A következő olvasmányunk Mikszáth Kálmán: Két választás Magyarországon c. könyve, ami május eleji találkozónk témája lesz majd. Zsuzsi, keress lszi valami kellemes helyet a találkozásra. Esetleg a Parlamenthez mit szólsz?:)) Az urnákról gondoskodom.:))

Laci, köszi a elektronikus lehetőségek megalapozását. Ági, érzel-e erőt a blogoláshoz?

Kriszti

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter.H 2010.03.27. 17:29:51

Halihó!

Mint ajánlója a könyvnek: Engem több síkon is érintett a mű, és katarzis jellegű élményem is előfordult többször is olvasás közben.
Legelső egyiptomi látogatásom 1997-ben megfogott és elkezdtem érdeklődni az ókori kultúra iránt. Neveltetésemtől fogva fogékony vagyok a bibliai témák iránt.
Ebben a műben e- kettő találkozott velem és további élményekkel gazdagított.
A regényben (ha szabad így degradálnom a művet) több rétegében is élményekkel gazdagodtam.
Az Istenhit (istenség) korai magvainak kikristályosodását követhettük nyomon.
A testvéri-árulás és az ezt követő lelkiismeret-furdalás mély sebeinek felszaggattatása és átértékelése követhető nyomon több száz oldalon keresztül, gyönyörű leírásban, ami kibontja és átértelmezi a múlt cselekedeteit és jelentőségét a törtélelem sodrában több nézőpontból is, a kúton innen és a kúton túlról.
Családregény, korrajz, istenhit-filozófia és sorstörténet a javából!

Elsőre ennyi, ami felrémlik így egy hét távlatából bennem.

Egyszer mindenki megérik majd arra, hogy elővegye és elolvassa ezt a műremeket.( mielőtt nekifogna valaki, ajánlanám átlapozásra:
Kákosi László: Ré fiai és
Biblia: Mózes első könyve: 27.rész - 50.rész-ig)

Üdv:Péter ; )

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2010.04.26. 17:48:21

Kis blogocskámon is téma, én most olvasom a regényt, olvasónaplóm a harmadik könyvtől amit éppen most fejeztem be.

alkibiadesz.blog.hu/2010/04/26/jozsef_es_testverei_0426

Ez a mai bejegyzés, a korábbi bejegyzések között a korábbi fejezetek.


süti beállítások módosítása